E-commerce technologie
er zijn veel mogelijkheden op het gebied van technologie en websites. Er zijn verschillende platforms om een website mee te bouwen en er zijn veel opties op het gebied van koppelingen en uitbreidingen. Door de juiste technologie te kiezen, benut je alle online potentie van jouw bedrijf.
Framework of maatwerk technologie?
Op het gebied van e-commerce technologie zijn er verschillende opties. Zo kun je kiezen tussen een framework, maatwerk technologie of een combinatie daarvan. Een framework heeft out-of-the-box functionaliteit, waardoor het vaak goedkoper is om mee te starten. Een maatwerk oplossing groeit altijd met je mee, terwijl een framework op een gegeven moment niet meer uitbreidbaar is. Zowel een framework als maatwerk is aan te vullen met koppelingen, integraties en plug-ins.
Platforms
Magento
Met een webshop die draait op het Magento platform heb je veel controle over het uiterlijk, de inhoud en de functies van je webshop. Magento is gemaakt om ingewikkelde processen aan de achterkant van een webshop zonder problemen te laten verlopen. Om een Magento webshop te beheren heb je niet veel technische kennis nodig. Bovendien zijn zaken als marketing en product- en verkoopbeheer in het systeem verwerkt. Aan de voorkant van de webshop kan de klant gebruikmaken van productvergelijkingen, reviews en eenvoudige check-outs.
Adobe Commerce
Magento bestaat in twee varianten: de betaalde versie Magento Commerce en de gratis versie Magento Open Source. Met beide versies kun je een goedwerkende webshop neerzetten, maar er zijn een paar grote verschillen. Zo is Magento Commerce stabieler, completer en beter schaalbaar. Bovendien heeft deze betaalde versie veel features die speciaal voor B2B-omgevingen ontwikkeld zijn.
Sylius
Sylius is een platform op basis van het Symfony framework. Dit platform is uitermate geschikt voor maatwerk e-commerce oplossingen. Veel webshop componenten zijn standaard beschikbaar, zoals betaalmethodes en een winkelmandje. De maatwerk functionaliteiten kunnen aan deze basis worden toegevoegd. Sylius heeft een actieve community met developers en strategen. Zij delen de ontwikkelde functionaliteiten en componenten die zij ontwikkeld hebben.
Symfony
Symfony staat bekend als het PHP framework met high quality code. Een framework is eigenlijk een verzameling van herbruikbare componenten, die ervoor zorgen dat het gemakkelijker wordt om bepaalde taken uit te voeren en het hierdoor dus eenvoudiger wordt om software te ontwikkelen. Symfony is efficiënt om mee te werken, eenvoudig in onderhoud en gemakkelijk te updaten. Op het gebied van betrouwbaarheid scoort Symfony extreem hoog: webshops die gebruik maken van Symfony zijn vrijwel altijd stabiel.
Shopware
Shopware is een platform dat uitstekend te gebruiken is voor grote en complexe webshops. Het systeem is eenvoudig in gebruik. Veel slimme features zijn standaard geïntegreerd, waardoor het platform visueel aantrekkelijk en erg dynamisch is. Shopware heeft als uitgangspunt een goede beleving en storytelling. Daarom bevat het veel functionaliteiten waarmee het verhaal van een merk op een visueel aantrekkelijke manier verteld kan worden. Zo kan de klant op een aantrekkelijke manier online shoppen. Shopware is een uitkomst voor fysieke winkels die ook een webshop willen.
WordPress
WordPress is een populair platform waarmee je een website kunt bouwen. WordPress biedt een Content Management System (CMS), software en plug-ins. Het is een open source platform met een grote community. De gehele community kan de code van WordPress verspreiden, inzien en aanpassen. Hierdoor zijn veel oplossingen al beschikbaar, dus niet alles hoeft nieuw ontwikkeld te worden. WooCommerce is de webshop plug-in van WordPress waarmee je B2C- en B2B webshops kunt bouwen.
Progressive Web App
PWA zorgt voor de best mogelijke ervaring voor mobiele e-commerce zonder dat daar een app voor geïnstalleerd hoeft te worden. Door middel van PWA kan een website op een smartphone of tablet worden opgeslagen inclusief de functionaliteit die een app zou hebben. Een PWA neemt nauwelijks opslagruimte in beslag en heeft een snellere laadtijd vergeleken met reguliere websites. E-commerce omgevingen die gebruik maken van PWA, zijn sneller, hebben meer engagement en een hogere conversie.
Koppelingen
PIM systeem
PIM staat voor ‘product informatie management. Een PIM systeem verzamelt en controleert product-, klant- en transactiegegevens in het systeem om het verkoopproces van een webshop te ondersteunen. Door gebruik te maken van een PIM systeem, is een webshop overzichtelijk, is informatie inzichtelijk en is het aankoopproces geautomatiseerd.
Middleware
Met middleware software kun je data overzetten tussen hardware, software, systeemapplicaties en besturingssystemen. Middleware werkt als een vertaler tussen alle verschillende systemen. Meestal verbindt middleware besturingssystemen met applicaties. Een voorbeeld is de verbinding tussen een e-commerce platform en het eigen inkoopsysteem van een klant. Door deze twee systemen met elkaar te verbinden, kan de klant vanuit het eigen systeem in een webshop bestellen. De middleware software verzekerd dat de bestelling in zowel de webshop als het eigen inkoopsysteem van de klant correct ingeschoten wordt.
ERP systeem
Met een ERP systeem wordt het bestelportaal van een webshop gekoppeld aan de financiële administratie van een onderneming, zodat deze administratie niet handmatig uitgevoerd hoeft te worden. Een ERP systeem verzekerd een secure uitwisseling van ordergegevens. Naast financiële administratie automatiseer je met een ERP systeem ook debiteureninformatie, productinformatie, prijsinformatie en voorraadinformatie. Het gehele proces rondom bestellingen wordt vereenvoudigd door gebruik te maken van een ERP koppeling.